Zagrodowy jak domowy

Kategorie: 
Zagrodowy jak domowy

Kurczak Zagrodowy z Podlasia karmiony wyłącznie paszami roślinnymi to produkt wyjątkowy na polskim rynku, skierowany do świadomych konsumentów poszukujących tradycyjnego smaku. Z uwagi na dietetyczne i kulinarne zalety, Zagrodowego z Podlasia polecają eksperci−Halszka Sokołow (d. Gędek) oraz Konrad Birek.

 

Zagrodowy z Podlasia

Kurczak Zagrodowy−produkt Grupy DROSED, hodowany jest w małych, rodzinnych fermach położonych na wschodzie Polski w czystym ekologicznie rejonie Podlasia. Genetycznie pochodzi od wiejskich kur. Zagrodowego z Podlasia wyróżnia dłuższy tzw. ekstensywny chów oraz specjalny sposób karmienia − wyłącznie naturalną, niemodyfikowaną genetycznie paszą roślinną,bogatą w surowce mineralne i witaminy. W efekcie jest mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak, a jego skórka jest cieńsza. Mięso Kurczaka Zagrodowego jest delikatne, ma tradycyjny smak, wyróżnia się wyjątkowo kruchą strukturą. Z tych względów polecane jest osobom dbającym o zdrową dietę, dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym.

 

Zagrodowy to produkt dla świadomych konsumentów, którzy wybierają zdrową, bezpieczną żywność bez GMO, o sprawdzonym pochodzeniu. Kurczak Zagrodowy idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Natomiast Kurczak Zagrodowy Rosołowy z podrobami i saszetką zawierającą specjalną kompozycję przypraw ułatwi przygotowanie aromatycznego bulionu o tradycyjnym, domowym smaku, jak u babci.

 

Nowe opakowanie

Od 1 października br. w sprzedaży dostępne są produkty marki Zagrodowy w nowym, podkreślającym jego wyjątkowy charakter opakowaniu. Eleganckie etykiety kurczaka Zagrodowego z Podlasia i Zagrodowego Rosołowego z Podlasia ze złotą szarfą utrzymane są w granatowej kolorystyce. Opakowanie w ciemniejszej tonacji wyróżnia produkty na półce sklepowej i wzmacnia ich pozycjonowanie w segmencie Premium.

 

Wprowadzeniu na rynek produktu w nowej etykiecie towarzyszy uruchomiony w kwietniu br. specjalny serwis internetowy www.zagrodowy.pl. Konsumenci znajdą tam przydatne informacje, inspirujące przepisy i porady, a także wyszukiwarkę punktów sprzedaży.   W ramach kampanii promocyjnej, Grupa DROSED nawiązała współpracę z Konradem Birkiem, który od kwietnia pełni rolę Kulinarnego Ambasadora marki Zagrodowy oraz z dietetykiem i specjalistą ds. żywienia, Halszką Sokołow (d. Gędek), wspierającą markę Zagrodowy od początku września. Internauci mogą zadawać pytania ekspertom za pośrednictwem serwisu www oraz publikować na nim także własne przepisy.

 

O zaletach zdrowotnych kurczaka opowiada specjalista ds. żywienia Halszka Sokołow (d. Gędek):

Mięso z kurczaka charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Jest to białko dostarczające kompletu niezbędnych dla organizmu aminokwasów – w tym także tzw. aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i które muszą być dostarczane wraz z dietą. Zbyt mała ilość białka w codziennej diecie działa hamująco na wzrost i rozwój organizmu, powoduje spadek odporności oraz trudniejsze gojenie się ran. Białko, jako składnik skóry, włosów i paznokci, pomaga zachować ładny, zdrowy wygląd.  

 

Kurczak dostarcza również wielu innych ważnych składników odżywczych – m.in. witamin i składników mineralnych. 100 g fileta z piersi kurczaka pokrywa zapotrzebowanie na witaminę PP (niacynę) niemal aż w 90%, a na składniki takie jak białko i witamina B6 w ponad 40%. Zawiera także potas,który chroni przed zatrzymywaniem nadmiaru wody w organizmie. Skrzydełko jest szczególnie bogate w dobrze przyswajalne żelazo hemowe i ważny dla prawidłowego widzenia retinol. Natomiast udko z kurczaka dostarcza dużych ilości witaminy B2, cynku i ryboflawiny.

 

Kurczak jest lekkostrawny, dzięki czemu ma wszechstronne zastosowanie w żywieniu. Zalecany jest m.in. w diecie osób o delikatnym przewodzie pokarmowym tj. małych dzieci oraz osób starszych czy mających różnego rodzaju problemy zdrowotne.Mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne i pozwala na przygotowanie wielu niskokalorycznych dań. Kurczaka możemy ugotować na parze, upiec w piekarniku albo przygotować na grillu.

 

Konrad Birek, dyplomowany szef kuchni, Kulinarny Ambasador Marki Zagrodowy, poleca przepis na danie z kurczaka:

 

Pierś z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia podana na karmelizowanym puree z marchewki      i lawendy z glazurowanymi warzywami i sosem waniliowym

 

Składniki dla 4 osób:

·         4 piersi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia

·         4 gałązki szałwii

·         4 małe ząbki czosnku

·         4 płaskie łyżki masła

·         Sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku

·         400g obranej marchewki

·         1 mała cebula pokrojona w kostkę

·         2 łyżki oleju rzepakowego

·         100ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego

·         1 łyżka masła

·         Sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku

·         200ml zredukowanego z czerwonym winem oraz ziarnami wanilii wywaru mięsnego

·         400g blanszowanych, ulubionych warzyw przed wydaniem glazurowanych na maśle z ziołami

 

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi Kurczaka Zagrodowego wkładamy pojedynczo do foliowej torebki razem z gałązką szałwii, ząbkiem czosnku oraz łyżką masła, szczelnie zamykamy i wkładamy na 45 minut do kąpieli wodnej (62°C). Marchewkę kroimy na plastry i obsmażamy na oleju razem z cebulą. Następnie podlewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miękką marchew miksujemy, przecieramy przez sito, łączymy z masłem i doprawiamy do smaku. Ciepłe piersi Kurczaka Zagrodowego wyjmujemy z torebki i obsmażamy na złoty kolor, doprawiając w trakcie do smaku. Następnie kroimy w plastry, układamy na ciepłym puree z marchwi i podajemy z glazurowanymi warzywami oraz aromatycznym sosem z wanilią.

 

Dostępność, cena Zagrodowego z Podlasia

Zagrodowy z Podlasiai Zagrodowy Rosołowy w nowych opakowaniach z granatową etykietą dostępne są od października 2012 roku, zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 - 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie−w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg (w zależności od elementu). Produkty wytwarzane
w Międzyrzecu Podlaskim, przez należącą do Grupy DROSED firmę Sedar SA, posiadają atest Instytutu Zootechniki Kraków-Balice.Więcej informacji na www.zagrodowy.pl.

 

Halszka Sokołow (d. Gędek)– dyplomowany specjalista do spraw żywienia, ekspert marki Zagrodowy. Prowadzi konsultacje indywidualne i rodzinnew zakresie odchudzania, niedowagi oraz problemów zdrowotnych sprzężonych z dietą. Regularnie współpracuje z mediami. Jest autorką artykułów publikowanych w prasie i internecie, występuje również w roli eksperta w programach radiowych i telewizyjnych.

 

Konrad Birek- dyplomowany kucharz, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Zmiłowanie do gotowania zaszczepił w nim ojciec, Stefan Birek. Wspólnie wydali w 2010 r. autorską książkę kulinarną „Birkowie od kuchni". Jest częstym gościem kącików kulinarnych w programach telewizyjnych m.in. TVP1 „Kawa czy Herbata" oraz TTV „Na poddaszu". Można go również spotkać na szkoleniach, warsztatach i licznych pokazach kulinarnych. Z jego porad kulinarnych korzysta sam Ambasador Norwegii.